Cloudflare Nedir? – Sunucu Optimizasyonu (3)

sunucu-optimizasyonu-lemp-lamp

Hiç ara vermeden, kaldığımız yerden devam edelim. Sanal sunucumuzu kurduk. İnternet sitemizi yayınlamak için gerekli programları (lemp stack) da kurduk. Geriye tek bir ayağı kurmak kalıyor.


1.) CloudFlare Nedir?

Cloudflare Nedir?

İnternet sitenizi saldırılardan koruyan, sitenizdeki içeriği sıkıştırarak (gzip) trafik tasarrufu sağlayan ve sitenizin, dünyanın her yerinden, kabul edilebilir hızla açılmasını sağlayan bir bulut bilişim sistemidir. DNS ayarlarınızı kolayca yapmanızı sağlayan, sitenizdeki css, js gibi içerikleri hızlandıran pek çok özelliği de vardır. Ücretli ve ücretsiz hizmetleri olan CloudFlare, ülkemizde de şöhret kazanmaya başlamıştır. Ücretsiz üyelik planı, pek çok kişi için yeterli olup, sitenizdeki anlık saldırılar için de, ücretli çözümler sunmaktadır.


2.) CloudFlare Nasıl Kullanılır?

cloudflare-nasil-kullanilir

İlk olarak, CloudFlare üyeliğimizi yapıyoruz. E-posta doğrulamasından sonra, CloudFlare hizmetinden, ücretsiz olarak faydalanabileceğiz.

https://www.cloudflare.com/a/sign-up

Üye girişi yaptıktan sonra, sanal sunucumuz ve alan adımız (domain) arasında bir bağ kurmamız gerekiyor. DNS servisi ile, bu bağı oluşturalım.

https://www.cloudflare.com/a/login

Sağ üstteki menüden, Add site yazan yere tıklayın. Çıkan kutuya alan adınızı doğru bir şekilde yazın. Begin scan yazan yere tıkladıktan sonra, 1 dakika boyunca alan adınızın dns durumu taranacak.

cloudflare-nasil-kullanilir-2

Tarama bittikten sonra, scan complete yazısını göreceksiniz. Taramanın bittiğini ve kuruluma devam etmenizi söyleyen bir buton (Continue Setup) göreceksiniz.

Yeni bir site için, muhtemelen boş bir DNS sayfası ile karşılaşacaksınız. Ne demiştik, sunucumuz ve alan adımız arasında bir bağ kuracağız. Sitemizin sağlıklı çalışması için, A ve CNAME kayıtlarını oluşturmak zorundayız.

cloudflare-nasil-kullanilir-3

Continue (Devam) dedikten sonra, free plan (ücretsiz plan) seçimini yapıyoruz. Mevcut DNS bilgimizi, CloudFlare’in bize verdikleriyle değiştiriyoruz. Bu ayarları, alan adını satın aldığınız sitenin, dns bilgileri kısmından yapabilirsiniz.

Alan adımızı, CloudFlare’e yönlendirdik. CloudFlare üzerinden, sunucu yönlendirmesini de yaptık. Şimdi 5 dakika bekleyip, re-test (yeniden test) butonuna tıklıyoruz. İnternet siteniz, bu şekilde CloudFlare ağına dahil olacak ve daha hızlı, daha güvenli bir siteye sahip olacaksınız.


3.) CloudFlare Kullanımı

Hem İngilizce olması, hem de çok fazla seçenek yüzünden, kafanız karışmış olabilir. Ne yapacağınızı şaşırabilirsiniz. Dikkatli olun. Herhangi bir yanlış ayar ile, sitenizi servis dışıbırakabilirsiniz. Panik yapmayın. Yapmanız gereken bütün ayarları anlatacağım. Bu ayarları yaptıktan sonra, Gtmetrix ve Pingdom Tools ile site hızınıza bakmanızı öneriyorum. Hızınız B ye kadar çıkmış olacak. Daha sonraki yazılarımda, hızınızı nasıl A (+90) seviyesine yükseltebilirsiniz, buna değineceğim.


· DNS Menüsü ·

  • IPv6 Compatibility: Off
  • Pseudo IPv4: Overwrite Headers

· Crypto Menüsü ·

  • SSL (with SPDY): Off

· Firewall Menüsü ·

  • Security Level: Medium
  • Web Application Firewall > Browser Integrity Check: On

· Speed Menüsü ·

  • Auto Minify: Js | Css | Html üçünü de seçin.
  • Rocket Loader: Automatic

· Caching Menüsü ·

  • Caching Level: Standard
  • Browser Cache Expiration: 5 Days
  • Always Online: Yes

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: