Sunucu Optimizasyonu – Birinci Bölüm

sunucu_optimizasyon_nginx_vs_apache

Herkese merhaba! Uzun bir süredir sunucu optimizasyonuna kafa yormuş durumdayım. Amacım, zaten ucuz olan sunucumu, daha da ucuz hale getirmekti. 2 – 3 haftalık denemeler sonunda, amacıma ulaştım. 4 internet sitem birden, 5 dolarlık sanal sunucuda (VPS) tıkır tıkır çalışır durumdalar. Bu da demek oluyor ki, öğrendiklerimi sizlerle paylaşma zamanı gelmiş. Bu yazı dizisini okuduktan sonra; sunucu optimizasyonu, sunucu bakımı, sunucu güvenliği, log takibi, http sunucusu, php, mysql, phpmyadmin hakkında bilgi sahibi olacaksınız.


1.) LEMP Stack mi, LAMP Stack mi? Stack de ne, yeniliyor mu?

LEMP ve LAMP birer kısaltmadır. Linux, Nginx, Apache, Mysql, Php kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Hepsi, açık kaynak kodludur, ücretsizdir. Linux; işletim sisteminiz, Nginx ve Apache; HTTP sunucusu görevindedir. Php ve Mysql adı üstünde zaten!


1a.) Hangi HTTP sunucusunu seçmelisiniz?

Hız ve kaynak tüketim bakımından, kesinlikle Nginx‘i tercih etmelisiniz. Örneğin, 1 GB rame sahip sunucuya, Apache kurarsanız, nazlana nazlana çalışacaktır. Ayrıca, kaldıracağı anlık ziyaretçi (izin verilen bağlantı sayısı) çok zayıf kalacaktır. Oysa Nginx, yeni, hafif, modern bir HTTP sunucudur. Aynı makinede nginx ile, çok daha fazla anlık ziyaretçi talebini karşılayabilirsiniz. Yani, elinizdeki sunucuyu, tam verimle kullanabilirsiniz.


1b.) Hangi işletim sistemini seçmelisiniz?

Bunu, önceki yazımda belirtmiştim, tekrar hatırlatayım. Az kaynak tüketimi, kullanım kolaylığı (apt), uzun süreli (LTS) güncelleme desteği için, Ubuntu Server 14 LTS‘yi kullanacağız. Sunucunuz en fazla 3 GB ram ile çalışacaksa 32 bit, 4 ve üzeri ram kullanacaksanız 64 bit seçmelisiniz.


1c.) Hangi mysql sürümü daha verimli?

mysql_mariadb_benchmark_test

Sunucunuz, kaynak bakımından kısıtlı ise, Maria DB, kaynak sorunu yok ise, Percona Server‘ı tercih edebilirsiniz.


1d.) Peki ya PHP?

En güncel PHP sürümünü, php-fpm (Fast CGI) ile kullanacağız. Php-fpm + Nginx bir aradayken, şahane bir performans sunuyor. Önbellek kısmına da katkısı var. Bu konuya daha sonra değineceğim.


Artık günümüzdeki en güncel, en hızlı, en az kaynak tüketen ve tamamen ücretsiz STACK birleşimini biliyorsunuz. Stack kelimesinin Türkçe karşılığı var mı bilmiyorum. Kabaca anlatmak gerekirse, internet sitenizi yayınlayabilmek için, gereken bütün programların birleşimi diyebilirim. Fakat bunlar da tek başına yetmez. 5 dolarlık sunucudan, anlık + 12 bin isteğe cevap verebilmek, çok daha ciddi bir iştir. İlk yazıda, sunucumuzu hazırladık. Bu yazıda ise, web sitemizi yayınlamak için hazırlık yapacağız. Son yazımda ise; güvenlik duvarı, sıkıştırma, önbellekleme ve yedekleme gibi önemli konuları anlatacağım.

Yaa, bu kadar zahmete ne gerek vardı! Gider yılda 50 liraya alan adı hediyeli hosting alır, keyfime bakarım diyebilirsiniz. Buyrun alın. Aynı anda 100 kişi girerse, hesabınızı direk askıya alsınlar. Paylaşımlı hosting, çok kısıtlı kullanım izni vermektedir. Koca internet okyanusunda, kayıkla mı yüzmek istersiniz yoksa yatla mı? Cevabınız yat ise, benim yapacağım yat, 4 kişilik olacak. Ayda 5 dolara, 4 tane internet sitesi barındırma imkanı bulacaksınız.

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: