İnternet Sitesi Açmak İçin Neler Gerekli?

internet-sitesi-acmak-icin-neler-gerekli


İnternet sitesi açmak için neler gerekli? Bir internet sitesini yayına sokmak için, bazı şeyler kiralamanız gerekecek. Neden satın almıyorum ki derseniz, satın almak hem çok pahalı, hem de çok zahmetli bir çözüm olacaktır. Bu yazıda sizlere kısaca neler gerekli, neyi nereden kiralamalısınız, bunları anlatacağım.

1.) Bir alan adı tescil edin.

Uzun ve sıkıcı anlatımları bir kenara bırakıp, kısaca anlatacağım. www.istediginizisim.com / .net / .org ve daha onlarca farklı uzantıdan birini, 1 – 10 yıl aralığında, kendiniz için kiralayacaksınız. Bir kere ödeyip, ömür boyu benim olsun diye bir durum yok ne yazık ki. Fakat pratikte, alan adınızın ücretini ödediğiniz sürece, sizin olacaktır. Almanyadan oğlum geldi durumları geçerli değil yani.

1a.) Neden alan adı tescil etmelisiniz?

Her alan adı, aslında bir IP adresine bağlıdır. Sitenize bağlanmak isteyenler, uzun ve karmaşık numaraları aklında tutamayacakları için, akılda kalıcı ve sitenizin içeriğini yansıtan bir isme ihtiyaç duyacaksınız.

1b.) Bir alan adını, nereden tescil edebilirsiniz?

Belli başlı, bilindik tescil siteleri var. GoDaddy son zamanlarda çok cazip kampanyalar sunuyor. Hem eski hem de güvenilir bir alan adı tescil sitesidir.


2.) Bir sunucu kiralayın.

Bu bölüm hakkında sayfalarca yazı yazacağım. Kendi geminizin kaptanı olma olayı tamamen bu kısım için geçerli. Sunucu satın almak, eve fiber internet alıp, evden yayın yapmak hem hiç pratik değil hem de çok masraflı bir yoldur. Bunun yerine, bir sunucu kiralamanız çok daha mantıklı olacaktır. Benim tercihim, sanal sunucu kiralamanız yönünde. Koca bir sunucuyu 10 kişi paylaşmanızda pek bir sakınca yok. İşler büyürse ne olacak diye korkmayın. Bulutun gücü burada devreye giriyor. Kiraladığınız sanal sunucunun özelliklerini, 10 dakika içinde arttırabilirsiniz.

2a.) Türkiyeden sunucu kiralamak

Bırakın fiziksel sunucuyu, sanal sunucu kiralamak bile, yurt dışı alternatiflere göre çok pahalıya gelecektir. Ayda ortalama 100 lira ödediğiniz halde, kısıtlı bant genişliği veya internet hat hızıyla karşılaşacaksınız.

2b.) Avrupadan sunucu kiralamak

Türkiye için bir site hazırladığınızı düşünerek, hızlı erişim için Avrupa lokasyonlu bir sunucu kiralamanız gerekir. Gerekli ayarları yaptığınız zaman, Türkiyedeki sunuculardan daha hızlı tepki veren bir siteye sahip olacaksınız.

Belli başlı VPS (sanal sunucu) kiralatan siteler var fakat, ben size 6 aydır kullandığım, yönetimi son derece kolay ve bulabileceğiniz en ucuz siteyi önereceğim.

Resme tıkladığınız zaman, benim referans linkimle kayıt formunuz açılacak. Benim referans linkimi kullanmanız hem size 10 dolarlık kullanım hakkı verecek, hem de bana. DigitalOcean’a kredi kartı veya PayPal ile ödeme yapabilirsiniz.

DigitalOcean’ın şöyle bir prosedürü mevcut. Üye olduğunuz zaman, üyeliğinizi doğrulamak amacıyla, kimliğinizin ön sayfasını göndermenizi istiyorlar. Başta ben de itiraz ettim. Sorduğumda bana, kredi kartı dolandırıcılığını önlemek için, böyle bir istekte bulunduklarını, kimliğin ön yüzündeki T.C. kimlik numarası gibi detayları sansürleyerek, DigitalOcean’a gönderebileceğimi söylediler. Ben de böyle yaptım.

Kendinize ait bir kredi kartını kullanmanız gerekiyor. Eğer kendi kredi kartınız yoksa, banka kartı da deneyebilirsiniz. Ancak kartınız yoksa, üye olurken, kullanacağınız kartın üstündeki ismi yazın. Aksi taktirde, üyeliğiniz aktif olmayacaktır.

Bu kadar zahmete değer mi? İnanın değer. DigitalOcean’ın alternatifleri elbette mevcut. Fakat fiyat olarak şu an alternatifsiz! Ayrıca DO, eli bol bir şirkettir. Referans sistemi sayesinde, siz de defalarca ücretsiz kredi kazanabilirsiniz. Sunucuyu da hallettiğimize göre, üçüncü aşamaya geçelim.


3.) İçerik Yönetim Sistemi (CMS)

WordPress, Joomla, Drupal ve bir sürü CMS, internet sitenizin omurgasıdır. Ben sadece WordPress‘i denedim. Hangisi en iyisi bilemem ama, WordPress’in Türkçe desteği, ücretsiz eklenti ve tema desteği, e-ticaret, forum, blog gibi pek çok amaca hizmet edebildiğini sizlerle paylaşayım. Kısacası WordPress, şu an için ideal duruyor.

3a.) Neden CMS kullanmalısınız?

Sık sık güncelleme ihtiyacı olmayan bir site yapacaksanız, örneğin sadece iletişim bilgilerinizin ve CV nizin olduğu basit bir site, CMS’ye ihtiyacınız olmayabilir. Ancak, ziyaretçileriniz için aktif paylaşımda bulunacaksanız, CMS olmadan işin içinden çıkamazsınız.


4.) Güvenlik Duvarı

ufw-guvenlik-duvari

Güvenlik, çok karmaşık bir süreçtir. Kesinliği yoktur. Ben sizlere, en önemli noktaları anlatacağım. CloudFlare ve UFW‘yi birlikte kullanacağız. Sunucumuzu otomatik güncellemeye açacağız.

Gördüğünüz gibi kendi geminizin kaptanı olmak kolay iş değil. Detaylı ve dikkat isteyen pek çok nokta var. Özet ve pratik haliyle, baştan sona site kurmayı anlatacağım. Şimdilik bu kadar, kendinize iyi bakın!

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: